13:10

SHC

Referat

Referat: JSK - SHC

Med solen i ögonen, andan i halsen och tunnsått med bortförklaringar (nåväl..jag försökte med varianten att jag både tankat bilen och hämtat upp en ringettesugen halvfinne på vägen) ramlade undertecknad och nr 28 in i omklädningsrummet åtta minuter efter utsatt tid.

Två distinkta herrar med fyra minst lika distinkta ögon som riktade sina ännu mer distinkta blickar mot oss konstaterade sen ankomst och Nelly insåg distinkthetens betydelse och begav sig omedelbart ut i jakten på det försvunna uppvärmningsgänget.
Själv kände jag ett distinkt fikasug och begav mig tillsammans med de distinkta herrarna omedelbart ut till den omtalade kafeterian som bjöd på värme, korv och kaffe med tillhörande delicatoboll.
Kafeterian visade sig vara precis så fräsch som meddelats under bilresan och under intagande av allt tugg- och drickbart komponerades de sista bitarna i laguppställningen där olika scenarion ställdes mot varandra.
När sista droppen kaffe hade hittat ner i strupen var även laget formerat och taktiken fastställd. ”Vi ska åka mycket skridskor, passa oss snabbt igenom mittzonen och ta oss mot målet.”

Väl tillbaka hade nu Nelly hittat sina uppvärmningskompisar, fast först då alla hade kommit tillbaka till omklädningsbaracken. Hon hade dessutom hittat högtalarna, som i sin tur hade hittat ett efterlängtat strömuttag så nu ekade ganska välkända toner ut i rummet.

Återigen kunde den nyfikade trion nu konstatera att tjejerna ännu en gång dragit på sig full mundering i ytterst god tid. Kanske till och med en ny rekordtid! Att det sedan var ovanligt lågmält (om nu en genomsnittlig decibelnivå på 120 dB kan kallas lågmält) i omklädningsrummet gjorde att Stefan ställde frågan om tjejerna visste vilken dag det var.
”Ja, det är söndag!”, sa någon rappt.
”Ja, det är första Advent!”, fyllde någon annan glatt i.
”Ja, det är match mot Järna!”, konstaterade någon fyndigt.

Jo…ja, visserligen. Men det är också ”Alla tappade hakors dag”!
Nu var det tjejernas tur att imitera en koloni av fågelholkar, men efter att ha fått en förklaring till den nyinvigda högtidsdagen (ja, vi tappar ju hakorna igen eftersom ni är färdiga i så god tid ännu en gång osv osv..) var man mottagliga för laguppställning, taktik och ett obligatoriskt skavitadom-rop.

Nåväl, med nytappade hakor, upptappade vattenflaskor och ett nödvändigt underställ under kläderna (alla utom Stål-Stefan förstås) var det så dags att se sisådär rapp uppvärmning igen. Stefan piskade på den lunkande massan något vilket gav en tempoökning från sisådär till någorlunda.

Matchen blåstes igång och precis som i tidigare matcher kunde vi snabbt konstatera att det skulle bli en betydligt jämnare historia än vad fallet varit under tidigare säsonger. Den här gången var dock SHC tjejerna med från början och till tränarnas stora glädje bjöd man på bra skridskoåkning och – inte minst – fint passningsspel. Ringen vandrade snabbt mellan de vittröjade spelarna, som skapade flera fina lägen framför motståndarmålet, men det var i andra målet som den blå ringen trillade in första gången, då Järna tog ledningen knappt fem minuter in i matchen.
Några sura miner syntes inte under SHC-hjälmarna utan per omgående vrålades ”ingen fara-ramsan” ut i båset och några sekunder senare kom så svaret i form av kvittering till 1-1. En kvittering som än så länge har något av en årets mål-stämpel över sig där vi såg en överlämning värd Nobel-priset och ett distinkt avslut från Jossans klubba.

Tre minuter senare var det dags igen, då Jossan nu lämnade över ringen till Michelle som pangade in ledningsmålet 2-1.
En ledning som stod sig i dryga två minuter innan hemmalaget kvitterade.
Lagen följdes sedan åt i en mål- och spelmässigt jämn period, där passningsspelet och skridskoåkningen tappade kvalitet i takt med matchklockan. I slutet såg det mer ut som om man hasade omkring på allmänhetens åkning snarare än att spela seriematch mot Järna.
Något som konstaterades i pausvilan. ”Vi började perioden bra, men nu är det alldeles för dåligt tempo. Upp med skridskoåkningen och agera tuffare framför målen!”
Ledningen med 4-3 kändes klart bräcklig, men precis som i första perioden fick vi se en riktigt bra inledning av period nummer två. Bra passningsspel gjorde att gästerna kunde kliva ifrån till 5-3 efter halvannan minut och därefter ökade man på ytterligare ett par gånger om.

Med ledning 7-3 började man slappna av och slarva spelmässigt och återigen var allmänhetens åkning igång igen. Järna tryckte på allt mer, men backarna i form av Alice, Maja, Nelly och Alma gjorde sitt bästa tillsammans med Magda för att hålla motståndarna på lagom avstånd från målet.

Vi såg dessutom prov på något annorlunda spelmoment. Som när Ellen tog ringen och åkte i cirklar runt, runt motståndarmålet. Motståndarna blev alldeles paralyserade av taktiken och medspelarna likaså. Till slut blev det nog lite snurrigt under hjälmen efter alla varv runt målet och som tur var så var det dags för byte.

Efter att ha andats ut och – inte minst – vrålat ut hejarop (slå upp ordet röstresurser i ordlistan så lär garanterat Disa och Ellen nämnas i samband med vokabuläret) från båset så att undertecknads högra öra domnat av var det dags för ännu ett byte.
Nu valdes en annan – mer framgångsrik taktik – där Ellen helt sonika snappade upp ringen och åkte in mot målet och sprätte upp 8-4 via ett härligt skott i krysset.
En perfekt avslutning på målskyttet för matchen som därefter såg samma rutiner som tidigare med avtackning av motståndare och publik och tre nöjda ledare i båset som samstämmigt konstaterade det man brukar konstatera. ”Coachseger!”

Efter matchen fortsatte de invanda rutinerna med We are the champions på högsta volym, tal av lagkaptenen, skapligt höga hurra-rop och några utmärkelser från ledarna.
Utmärkelsen Matchens räddning tilldelades givetvis Magda för när hon raklång på isen lyckades avvärja ett givet mål genom att strääääcka ut målvaktsklubban.

Efter ytterligare ett besök i kafeterian var det så dags att kasta sig in i bilen och i takt med milen låta höger öra sakta men säkert vakna till liv igen..fram till nästa match. :o)